ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА

Друштво за трговија и услуги СУПЕР МАРТ ДООЕЛ Скопје, со седиште на ул. Милан Марковиќ 21б, со ЕМБС 7698909 и ЕДБ 4080023617607, (во натамошниот текст: „СУПЕР МАРТ или ние“),користи технологија на својата платформа supermart.mk (во натамошниот текст: платформа) врз основа на која добиваме податоци кои ни помагаат да го подобриме вашето искуство за нашите производи и услуги.

Колачињата (во натамошниот текст: „Колачиња“)кои ги користиме овозможуваат нашата платформа да функционира и ни помагаат да разбереме кои информации и реклами се најкорисни за вас, како наш посетител и наш корисник.

Што се колачиња и како се собираат?

Колачињата, ознаките за пиксели и слични технологии се датотеки со мали количини на информации што се преземаат од кој било уред со овозможен интернет - како што е вашиот компјутер, паметен телефон или таблет - кога ја посетувате веб-страницата. Колачињата потоа се испраќаат назад до веб-локацијата од која потекнуваат при секоја следна посета или на друга веб-локација што го препознава тоа колаче. Колачињата извршуваат многу различни и корисни работи, како на пример памтење на вашите преференци, генерално подобрување на „онлајн“ искуствоте и ни помагаат да ви ги понудиме најдобрите производи и услуги. Постојат многу видови колачиња. Сите тие функционираат на ист начин, но исто така се различни. За колачињата, кои можете да ги најдете на нашата платформа, погледнете го соодветниот дел подолу.

Зошто се собираат колачиња?

Ние користиме колачиња кога корисникот ја користи нашата платформа. Колачињата ни кажуваат кои страници ги посетувате и колку често. Ние ги користиме тие информации за да ја зголемиме корисноста на нашата платформа, првенствено од технички причини, како што е подобрата навигација на страницата. Покрај тоа, ние користиме додатоци за интернет страници кои складираат податоци во вашиот локален прелистувач за подобро да ја разбереме аналитиката на интернет страницата. Овие податоци се бришат кога ќе го затворите својот прелистувач.

Нашата платформа исто така користи колачиња за управување со програми за рекламирање преку Интернет. Колачињата го следат вашиот прелистувач така што секогаш ќе бидете препознаен кога ќе пристапите на други интернет страници. Нашиот систем за управување со рекламирање го дозволува користењето на овие датотеки со пиксели и колачиња за да ни обезбеди информации за рекламирање кога ќе пристапите на нашата интернет страница. Исто така, користиме датотеки со пиксели за да одредиме кога имаме промотивна понуда и други интеракции поврзани со таа промотивна понуда, на пример, кога ќе кликнете на понудениот линк. Овие датотеки со пиксели обично важат одреден број денови и се овозможени од нашиот давател на управување со реклами.

Ние анализираме како се користи Платформата и колку е посетена (на пример, нашата Платформа може да содржи софтвер за мерење кој е во наша сопственост, а кој ќе ни овозможи да придонесеме за истражување на пазарот). За време на вашата посета на нашата интернет страница, некои од „колачињата“ ќе бидат насочени кон „колачиња“, за да можеме да видиме какви видови интернет страници ве интересираат. Потоа, можеме да пласираме реклами на вашиот интернет прелистувач што се засноваат на вашите интереси. На пример, ако читате повеќе за мода и убавини, ќе ви прикажуваме реклами за мода и убавина соодветно. Колачињата дополнително ни овозможуваат да избираме реклами или понуди, кои најверојатно ќе ви се допаднат, да ви ги прикажуваме додека користите онлајн услуги или да ви испраќаме маркетинг пораки. Користиме колачиња за да ги следиме одговорите на онлајн рекламите и маркетинг пораките. Колачињата ни помагаат да ви покажеме реклама која ќе ви биде интересна, како и да контролираме колку пати ја гледате и да ја измериме ефективноста на нашата рекламна кампања. Користиме колачиња за собирање анонимни,

збирни статистички податоци што ни овозможуваат да разбереме како луѓето ја користат нашата платформа и ни помагаат да ја подобриме структурата и содржината на платформата, а исто така ни помагаат да ја измериме ефективноста на нашите рекламни кампањи и кампањите на надворешните веб-страници.

Кој собира колачиња?

Во зависност од содржината, колачињата може да бидат поставени од нас (како што е дефинирано во Политиката за приватност) или од страна на трети лица.

 • Колачиња поставени од СУПЕР МАРТ

Тоа се колачиња што ги поставуваме на нашата платформа, на која сте моментално, и кои ги користиме кога ја прелистувате нашата платформа.

 • Колачиња на трети лица

Нашата платформа може да содржи одредени содржини кои потекнуваат од други сајтови (на пр. Facebook, Youtube, Instagram итн.) при што тие други сајтови може да постават одредени колачиња на нашата платформа. Тоа се колачиња кои не се поставени од наша страна како сопственик на платформата. Преку овие колачиња, третите лица кои ги поставиле можат да добијат информации за вашето однесување на нашата платформа. Ако не сакате да ги прифатите колачињата на трети лица, можете да го одбиете пристапот до нив со одбивање согласност преку нашата алатка за управување со колачиња или со подесување на поставките на вашиот интернет прелистувач.

Кои видови на колачиња ги има на нашата страница?

 • Строго неопходни колачиња

Овие колачиња се од суштинско значење за правилно функционирање на нашата платформа. Тие ти овозможуваат да ги користите сите функции на нашата платформа, како и да ги посетувате сите содржини. Иако овие колачиња собираат одредени податоци од вашиот компјутер, тие не служат за да ве идентификуваат како поединец, туку да ви овозможат да ја користите нашата платформа. Во случај да не ги прифатите овие колачиња, можеби нема да можете да ја користите нашата платформа или пристапот до одредени содржини и функции може да ви биде оневозможен.

Период на чување: Трајно Провајдер: supermart Тип: Локално складирање

 • accessTokenExpires Складира информации за времето на истекување на сесијата, по што сесијата ќе биде прекината или продолжена со дејство на корисникот. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • idToken Идентификационен токен е безбедносен токен генериран од давател на Open ID кој складира информации за крајниот корисник. Овој токен испраќа информации до апликацијата дека корисникот е автентициран и може да содржи податоци како што се корисничкото име или стандардните поставки за јазик. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • accessToken Се користи за да може клиентската апликација да комуницира со системот преку интерфејсот на апликацијата. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • refreshToken Се користи за одржување на сесијата на корисникот активна без да се бара од корисникот повторно да се најави. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • C_V Се користи за одржување на интегритетот на процесот на овластување на корисникот. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • quote_id_key Се користи за складирање на податоци за кошничката на корисникот и информации потребни за периодот пред наплатата. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.

CART_LOCAL_STORAGE_KEY Го зачувува салдото на корисникот во процесот на наплата и овозможува плаќањето да продолжи врз основа на чекорите. Колачето ги чува поштенскиот број и градот (градот) внесени од корисникот.

 • cookiePolicy Се користи за складирање информации за оставките за колачиња (кои групи колачиња се прифатени од корисникот).
 • Функционални колачиња Период на чување: Трајно Провајдер: supermart Тип: Локално складирање
 • REGISTER_EMAIL_STORAGE_KEY Се користи за време на процесот на регистрација. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • L_E_U Се користи за складирање на URL-то од кое корисникот го иницирал најавувањето на платформата за да го врати на таа страница по успешното најавување. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.
 • FORGOT_EMAIL_STORAGE_KEY Се користи за време на процесот „Заборавена лозинка“. Колачето не ги чува личните податоци на корисникот.

Целта на овие колачиња е да ги запомнат информациите што веќе ги имaте внесено (како што се корисничко име, избор на јазик на платформата, големина на фонтот), со цел да ви овозможат унапредено и подобро функционирање на нашата платформа. Функционалните колачиња служат и за овозможување одредени функции на платформата, како што е репродукција на видео записи, кои се изведуваат исклучиво на твое барање. Овие колачиња може да содржат лични информации што ги имате оставено на нашата платформа. Ако не ги прифатите овие колачиња, тоа може да влијае на перформансите и функционалноста на платформата и може да го ограничи пристапот до содржината на платформата.

 • Колачиња за изведба Период на чување: 6 месеци Провајдер: Google

Тип: Колачиња

 • 1P_JAR, NID... Група колачиња што автоматски ги конфигурира Google и генерира единствен идентификатор за корисникот со цел да ги следи стандардните поставки на корисникот, статистиката на веб-локацијата и други информации.

Колачињата за изведба, познати и како аналитички колачиња, се користат за собирање информации за тоа како ја користите нашата платформа, вклучувајќи податоци за тоа колку често ја посетувате нашата платформа, на кои страници често одите, колку време поминувате на нашата платформа итн. Овие колачиња се користат исклучиво за да се подобрат перформансите на нашата платформа и да ви овозможат подобро корисничко искуство. Колачињата за изведба не служат за да ве идентификуваат како поединец, туку да го подобрат функционирањето на нашата платформа.

Доколку не ги прифатите овие колачиња, тоа може да го оневозможи пристапот до одредени содржини на нашата платформа, како и да влијае на одредени перформанси и функционалност на нашата платформа.

 • Колачиња за аналитика

Целни колачиња Период на чување: 2 години

24 часа

2 години

1 минута

Провајдер: Google Тип: Колачиња

_ga  Се користи за разликување на корисниците.

 • _gid Се користи за разликување на корисниците.
 • _ga_6WYJNDM8L2 Се користи за зачувување на состојбата на корисникот.
 • _dc_gtm_UA-204319509-2 Се користи за контрола на процентот на барања кои доаѓаат на платформата.

Целта на овие колачиња е да ви се стави на располагање одредена содржина што е релевантна за вас и вашите интереси. Врз основа на овие колачиња, се врши таргетирано рекламирање, односно ви се овозможува да гледате реклами што може да бидат соодветни во согласност со вашите интереси. Овие колачиња паметат кои производи достапни на нашата платформа сте ги прегледувале, колку пати сте гледале одреден производ или тип на производ и овие информации се споделуваат со трети страни (рекламни и маркетинг агенции). Целта на овие колачиња е да спречат повторно да ви се прикажуваат истите реклами. Овие колачиња собираат лични податоци со собирање информации за IP адресата или идентитетот на уредот на корисникот.

Доколку не ги прифатите овие колачиња, тоа може да влијае на функционалноста на одредена содржина на нашата платформа. Исто така, во случај да не ги прифатите овие колачиња, нема да влијаете на тоа рекламите да се појавува поретко, туку само дека рекламите нема да бидат прилагодени на вашите интереси.

 • Колачиња за објавување

Период на чување:

3 месеци (тоа го одредува формата за објавување)

90 дена (тоа го одредува формата за објавување (Facebook)

Провајдер:

Google, Facebook

Тип: Колачиња

 • _aw Следење на перформансите на рекламирањето на платформата Google Ads, преку поврзување на кликовите на рекламата со активностите на веб-страницата.
 • _fbp Следење на посетители на веб-локација и поврзување со профил на Facebook и однесување на интернет.
 • _fbc Следење на посетители на веб-локација и поврзување со профил на Facebook и однесување на интернет.

Списокот на споменатите колачиња не е конечен и непроменлив, и може да се менува кога е неопходно да се подобри функционалноста на нашата платформа и да се обезбеди подобро корисничко искуство на сите посетители на нашата платформа. Според тоа, ве замолуваме редовно да ја проверувате листата на активни колачиња на нашата платформа, која може да се најде во Политиката за колачиња.

Како се контролираат и бришат колачињата?

Колачињата поставени на нашата платформа сами по себе не се сметаат за прифатени, па ако сакате да ги оневозможите или избришете, прво мора изрично да ги прифатите преку алатката за управување со колачиња, кога ќе ви биде прикажана при првата посета на нашата платформа.

 • Оневозможување колачиња преку нашата алатка за управување со колачиња При вашата прва посета на нашата платформа, ќе ви се појави образец кој ви овозможува да изберете кои колачиња ќе ги овозможите и прифатите, па индиректно ќе одлучите кои лични податоци ќе ги откриете на тој начин. Освен неопходните колачиња, кои се однапред штиклирани како прифатени и не можат да се исклучат, мора изрично да ги одобрите сите други видови колачиња со штиклирање на полето пред нив. Доколку не ги одобрите изрично, ќе се смета дека не сте ги прифатиле.

Оневозможување преку поставките на вашиот интернет прелистувач

Повеќето интернет прелистувачи се поставени автоматски да прифаќаат колачиња. Ако не сакате нашата платформа да складира колачиња на вашиот уред, можете да ги промените поставките на вашиот прелистувач за да добиете предупредување пред да се зачуваат одредени колачиња. Можете исто така да го поставите вашиот прелистувач да ги отфрла повеќето од нашите колачиња или само одредени колачиња од трета страна. Дополнително, можете да ја повлечете согласноста за колачиња со бришење на колачиња кои веќе се зачувани. Во случај да користите различни уреди за пристап до нашата платформа (вклучувајќи различни типови уреди како телефон, таблет, лаптоп компјутер), неопходно е да извршите подесување на вашите прелистувачи на сите овие уреди.

Информациите за тоа како да ги промените поставките за колачиња можете да најдете во делот „Помош“ на прелистувачот што активно го користите за пристап до нашата платформа. За да ви помогнеме полесно да се снајдете, со кликнување на името на прелистувачот кој го користите, ќе бидете упатени со упатството за користење за управување со колачиња на тој прелистувач: Microsoft Edge Mozilla Firefox Google Chrome Safari, Opera

SuperMart

Добредојде!

Сакаш да станеш дел од SuperMart семејството за прв да дознаеш за сите супер понуди и попусти? Внеси ја твојата e-mail адреса и работата е завршена.

Ти ветуваме дека нема да ти додеваме.
Можеш тука да ја провериш нашата
политика за приватност.